Enkla köket 2014:04 12 nov 2014
© Maja-Lisa Perby


Fortsättning på artikeln 2014:03
Tre grönsaker i grön variation

Tre grönsaker – vinter och vår


Vinter och tidig vår


I vintertid kan man ge de tre grönsakerna en liten skjuts i smaken genom att ha med en liten uppsättning kryddor tillsammans med grönsakerna.
Det blir inte detsamma som att ha med gröna blad, men är ett enkelt och rättframt sätt när man vill tillföra de tre grönsakerna något lite.

Ingredienser
Vitkål, kålrot, morot
Kryddor, alternativ 1: hel vitlöksklyfta och skiva pepparrot
Kryddor, alternativ 2: liten bit torkad ingefära och en strimla muskotblomma; i stället för den senare kan man ta en liten bit lagerblad.
Kryddor, alternativ 3: liten knippa grön lök och någon persiljekvist, exempelvis det gröngula från purjo och fryst persilja

Tillagning
Koka i lite vatten och låta kryddorna vara med under koket.

Kommentar
Använda så här märks kryddor alternativ 1 inte alls ”som sig själva”,
kryddor alternativ 2 kan slå igenom om man tar för mycket,
kryddor alternativ 3 ger ett varsamt aromatiskt bidrag som helt smälter in i grönsakernas smak.

Angående serveringen
Passar bra att komplettera med naturella baljväxter som är smakrika i sig själva, så som gråärter, bondbönor eller kikärter.
Servera gärna med vinterns gröna kålslag, dvs grönkål; förvälld, kokt och som sen fått puttra en stund i lite rapsolja och smör.

I vårgrönskans tid


Våren är det grönas återkomst. Det färska och späda gröna som spirar i trädgård och natur kan göra mycket för de tre grönsakerna, som blivit lite ”hängiga” på vårsidan.
Så här sent på säsongen kan man gärna lägga ner lite mer omsorg på tillagningen, lika med ta steget från att koka i lite vatten till att bräsera grönsakerna.

Välj bland
späda nässlor enligt svensk tradition
lite ”mognare” nässlor enligt sydeuropeisk användning
maskrosblad, från de första späda bladen till blad från frodiga plantor före blomningen
späda syrablad, från odlad eller vild syra.

Lägg gärna till
grön lök som gräslök, piplök, vitlöksgräslök eller skott från lök som skjuter skott inne i köket.

Grönsakstrippeln bräserad med vårliga gröna blad


Vårliga gröna blad står för nässlor, maskrosblad och syra. Av nässlor i första hand späda nässlor; små hela nässlor eller nässeltoppar.
Fortfarande handlar det om den lilla mängden – någon näve blad som stöttar smaken hos grönsakstrippeln.
En sort i taget av de vårliga gröna bladen ger bra resultat, två slags blad likaså – men att ta alla tre tillsammans är att skjuta över målet.
Bräsera grönsakerna står nära att koka grönsakerna i lite vatten. Man börjar med bara lite vatten, späder med vatten i små omgångar, har med matfett och de gröna smakbidragen under koket, och ser till att allt vatten har kokt bort till slut. Locket ska vara på under tillagningen.

Ingredienser
Vitkål, kålrot, morot
Eventuellt spirkål eller något annat grönt kålslag med mild smak som hör säsongen till
Vårliga gröna blad – en sort i taget eller två tillsammans av – nässlor, maskrosblad, syra
Grön lök, gärna av ett par olika slag
Eventuellt grön vitlök eller persiljekvist eller kvist timjan
Olivolja eller rapsolja och/eller lite smör under bräseringen
Eventuell lite syrlig grädde
Eventuellt vid serveringen, lite fint skuren gräslök eller annan grön lök eller lite späda blad så som sommargyllen eller våtarv.
Dagens baljväxt av milt slag, exempelvis vita bönor, gula ärter eller linser.

Tillagning
Bräsera vitkål, kålrot och morot tillsammans med grön lök och eventuellt ytterligare grönt smakbidrag i det valda matfettet. Tillsätt de vårliga gröna bladen enligt nedan. Avrunda eventuellt med lite syrlig grädde för fylligare smak.
Koka spirkål för sig i lite vatten, tillsätt när rätten är klar.

Tillsätta de vårliga gröna bladen
Nässlor läggs i som de är; behöver koka med ca 15 min.
Maskrosblad; riktigt späda maskrosblad läggs i som de är, mer utväxta blad kan behöva förvällas ordentligt innan de läggs i, eventuellt också delas i mindre bitar. Koktid ca 15 min.
Syrablad; små blad kan vara hela, större blad delas i bitar. Skiljer sig från de båda föregående genom att man tillsätter syrabladen först när rätten är klar, blandar i dem med lätt hand eller lägger dem ovanpå.

Angående serveringen
Strö eventuellt över fint skuren grön lök eller de späda blad enligt förslagen ovan.
Dagens baljväxt vid sidan om.
Servera gärna med ett grönt stråk av späda nässlor. Låt dem vara som de är – hacka inte; koka i lite vatten, avrunda med en smörklick.

Grönsakstrippeln med syrablad och persilja


Från mina anteckningar en dag i början av april: ”Glöm inte bort kokt kål, kålrot, morot tillsammans! Kan kännas så färskt och fräscht också på våren, om man kombinerar med fräscha blad och någon kryddgrönska från trädgården. Som idag.”

Ingredienser
Vitkål, kålrot, morot
Gärna något grönt kålslag med mild smak, exempelvis ljust gröna toppskott och/eller spirkål från övervintrande grönkål
Syrablad och persilja, hackas rätt fint tillsammans
Hårdkokt ägg
Dagens baljväxt, exempelvis ögonbönor
Fetaost eller en lokal hantverksost
Olivolja eller rapsolja och citron vid bordet

Tillagning
Vitkål, kålrot, morot kokas tillsammans i lite vatten.
Den ”vårliga grönkålen”, kokas i lite vatten i panna för sig, bara några minuter.

Servering
Tillsammans med kokt potatis blir det lunchbuffé grön & glad.
Lägg grönsakstrippeln, vårlig grönkål, ägg och potatis i grupper, strö över dagens baljväxt liksom det kryddgröna, lägg till någon bit ost.

Nästan bara nässlor – när de växt till sig något


Från mina anteckningar. ”En näve nässeltoppar när nässlorna hunnit växa till sig lite och fått mera smak – så som jag lärt mig på Casa collina i Langhe; en liten knippa gräslök – så som en försynt fransk ”bukett” kunde vara en gång; liten soffritto av enbart vitlök på italienskt manér; och jag skänker odlaren av ekologisk vitkål i Västergötland en vänlig tanke liksom den ekologiska odlaren nästgårds, för kålroten och moroten var som så många andra gånger därifrån”.
Man känner mer av nässlornas bidrag om man tonar ner annat som är med och ger smak.

Ingredienser
Vitkål, kålrot, morot
Olivolja
Vitlöksklyfta delad i några bitar
Liten knippa grön lök
Handfull nässeltoppar
Dagens baljväxt
Olivolja och citron vid bordet

Tillagning
Bräserad rätt. Först en liten soffritto av vitlöken i olivolja, dvs låt vitlöken puttra några minuter i olivolja. Späd sen med lite vatten och lägg i grönsakerna. Grön lök och nässeltoppar läggs i samtidigt med kål och kålrot.
Samma rätt kan lagas med kokt kål, kålrot och morot på lut. Börja med soffritton, fortsätt med att bräsera grön lök och nässeltoppar; efter ca en kvart lägg i de kokta grönsakerna och låt dem bli genomvarma.

Angående serveringen
En sallad på säsongens späda blad från trädgård och natur passar bra till.

----------------


2014:03
Tre grönsaker i grön variation
Grönsakstrippeln enkelt lagad i höstens skördetid.
Dessutom en översikt: de tre grönsakerna och gröna blad.

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt

Kommentarer om de tre grönsakerna och om gröna blad

Så här sent på säsongen kan man gärna lägga ner lite mer omsorg på tillagningen, men även med samma enkla tillagning som tidigare, dvs att koka i lite vatten, kan man få grönsakstrippeln att framträda harmoniskt.